2006-11-28 18:43 #0 av: Leffe

Kroppen är medellång och slank men ändå fast och muskulös. Bröstkorgen ska vara förhållandevis bred, vilket gör att katten framifrån sett ter sig en aning hjulbent. Benen är starka och tassarna små och ovala. Svansen är lång.

Huvudet är kort, relativt brett och kilformat med framträdande kindben, kort nos och kraftig haka. I profil syns en markerad pannavsats, sk stop.
Ögonen, stora, ovala och något snedställda.
Öronen, mycket stora, breda vid basen, lågt ansatta och bör bäras något utåtvinklade. Uttrycket för tanken till en fladdermus.
Pälsen är lockig eller vågig och skall täcka hela katten. Den består nästan enbart av underull men rester av det yttersta pälslagret, täck- eller stickelhåren, kan finnas kvar hos vissa individer. Pälsen kan då kännas något sträv, framförallt på ryggen.
Alla pälsfärger är godkända (poäng ges ej för färg på utställning) och rasen förekommer i de flesta färgvarianter, inklusive agoutimönstring, silver, burma- och siamesutfärgning. Vita fläckar med varierande utbredning kan finnas.

 


Hårlag
Förutom på huvudet, där pälsen är mycket kort och släthårig, skall den korta pälsen ha väl knutna lockar eller vågor över hela kroppen. Alla tre hårstråtyperna skall förekomma (täck-, mellan- och ullhår, och täckhåren brukar ge en sträv känsla över ryggen och svansens ovansida. Morrhår och ögonbrynshår skall vara krusiga.

 

Pälsstruktur
Täckhår: De förhållandevis grova, spjutformiga hårstrån som normalt täcker pälsens yta och skyddar den underliggande underpälsen från nötning och väta. Som synonym används även stickelhår.

Mellanhår: En i en normal kattpäls förekommande typ av hårstrån som är väsentligt tunnare än täckhåren men grövre än ullhåren. Mellanhåren är raka, utmärks av att de är bockade ca 8 mm under spetsen och har en ansvällning strax ovanför denna bockning. De har till uppgift att lyfta pälsen, så att luften kan nå ned i hårbotten.

Ullhår: De ytterst tunna och lätt vågiga hårstråna i en normal kattpäls. Hos raser med tunn slät- eller åtliggande päls ligger ullhåren närmast huden och är begränsade i antal. Ullhåren har till uppgift att isolera och värma huden genom att luften fångas mellan dem. 

Skötsel och temperament
Devon Rexen är mycket lättskött! Den kräver ingen ansträngande pälsvård. Kärleksfulla smekningar brukar räcka för att göra pälsen fin. Klipp gärna klorna regelbundet och ha alltid en klöspåle tillgänglig så sparas både möbler och pengar. Öronen skall petas vid behov. Devon Rexen fäller mindre päls än "normalpälsade"! Katter men har även dom sina fällperioder. Badning av en devon görs endast om katten smutsat ner sig. Det är inte bra att "blaska" för mycket. Om man skall på utställning med sin älskling så kan det ibland vara på sin plats att bada katten med schampo, använd gärna då ett schampo lämpat för katter. Ex vis Tea tree oil schampo för katter vilket är snällt mot Rexen känsliga hud.

På grund av sin speciella päls så lämpar den sig som innekatt. Devon Rexen älskar värme och kan under dagen följa solens strålar som kommer in genom fönstret. Visst kan devon Rexen tycka om att gå på en liten sommarpromenad om det är så att man bor "lämpligt", det kanske inte är så lämpligt att släppa ut den i tätbebyggt område då risken är mycket stor att den förr eller senare försvinner eller förolyckas. Devon Rexens säregna utseende gör också att mindre nogräknade "djurvänner" kan stjäla katten. En innekatt lever ofta i 15 - 20 år och om man vänjer den vid att vara inne så har den heller inget behov av att gå ut förutsatt att den får den motion och stimulans den behöver genom lek inomhus.

Devon Rexen är en mycket social katt. Den är tämligen orädd och är lätt (som ungdjur) att sammanföra med andra katter. Den smälter lätt in i familjen och anpassar sig lätt till nya omgivningar. Den har en förmåga att charma de flesta genom sin kravlösa kärlek till människan och ligger till natten helst under täcket i din säng för att värma sig själv och sin tvåbenta vän. Att apportera hör ofta till favoritsysselsättningarna och "apportleksakerna" varierar från små papperstussar till stora kolor etc.


Devon Rexen är mycket sällskapssjuk och ser gärna att den har en kattkompis att fördriva tiden med om husse och matte jobbar hela dagen. Devon Rexen är en aktiv katt som älskar att vara med där det händer saker. Den har ofta en förkärlek till de som kommer och hälsar på. Allt som är nytt tycker en devon är spännande och är gärna där och undersöker.

Med en Devon Rex så har du aldrig tråkigt. Det är ingen soffliggare såvida inte du själv ligger där. Då vill den gärna ligga hos dig!

Beskrivningen kommer från Rex Uniteds hemsida

 

Relaterade länkar

Av: LeffeD

Datum för publicering

  • 2006-11-28