2006-11-28 15:24 #0 av: Leffe

Det första man tänker på när man ser en Cornish Rex för första gången är nog "Vilka stora öron och vad smal den är! Och är den permanentad?" Då har man förmodligen en snygg Cornish Rex framför sig.

För rasstandarden säger i korthet.
Katten ska vara högbent och slank, med fast muskulös kropp. Benen önskas slanka och tassarna små och ovala. Svansen får gärna vara lång och piskliknande.

Totalintrycket vill några kalla vinthundsliknande. Till viss del håller jag med om det. Jag tycker att Cornish Rex dessutom ger intryck av behärskad styrka och magnifik elegans. Huvudet ska vara medellångt och kilformat med strama linjer. Från pannans mitt, ner till nosspetsen, önskas en rak profil. I pannan där den raka linjen börjar, ska ett tydligt "break" finnas, annars tenderar profilen att bli orientalisk. Om man ser på kattens huvud från sidan ska det finnas mycket ben mellan ögonbrynen och undersidan av käken. Hakan önskas tydligt markerad, vilket är ett litet bekymmer för många uppfödare av raskatter över huvudtaget.

Ögonen ska vara medelstora och mandelformade, i annat fall kan de dominera ansiktet för mycket. Öronen önskas påfallande stora, breda vid basen och högt placerade.

När katten är alert och lystrar ska öronen vara näst intill parallellt ställda. Öronställningen är det som mest av allt ger Cornish-looken! Det hänger på millimetern närapå.

Så kommer vi till rasens allra främsta kännetecken. Lockarna! En domare sa en gång vid en rexbedömning " You can be blind and know, that this is a Rex" Hon menade att man ska känna lockarna , vilket man gör om pälskvaliteten är den rätta.

Pälsen ska vara kort och silkig, med "tvättbrädesvågor". Något som förstärker skönheten är om lockarna ligger tätt mot kroppen. Dessutom ska pälsen vara heltäckande. Ett mer eller mindre glest behårat område på ovansidan av svansen, nära svansroten, brukar dyka upp som en överraskning för många rexägare. Från att ha varit täckt av hår, kan svansen bli helt naken i svåra fall. Det är ändå inte detsamma som " hårlösa fläckar", som är ett fel enligt standarden. Orsaken till fenomenet stud-tail är hormoner. Katten har blivit könsmogen. Nu vet en erfaren domare om det här med stud-tail och brukar ha överseende med det, om katten i övrigt är fin och välskött .

Om ni nu inte har smekt en Cornish Rex än, gör det när ni besöker en kattutställning nästa gång. Gå och fråga någon som ställer ut Rex , om ni får känna på pälsen. Det är nämligen den absolut lenaste päls som finns!


Personligt om temperament på Cornish Rex:

Cornish Rex är en spännande bekantskap. Som liten är den ett bustroll ena sekunden, för att i nästa klättra uppför dina ben, vare sig du har kläder på dig eller inte, bara för att kunna pussa på dig och ligga mot din hals och spinna! Att du har tid för gosning är den lilla katten helt övertygad om.

Du har alltid en intresserad medhjälpare i dina sysslor. Ibland kan katten hitta nya grepp och användningsområden som inte fanns i dina vildaste fantasier. Den vuxna katten har mer värdighet, men hjälper till med matlagning och golvtorkning och kan nedlåta sig till att ta ett "busrace" en eller två gånger om dagen.

Möjligen kan den bli lite okoncentrerad vid könsmognaden och i stället ägna sig åt drömmar och verklighetsflykt. Särskilt om det i närheten finns en vacker katt av motsatt kön. Kelstunderna är dock legio. Det finns alltid tid för husse eller matte. Det låter som det kan gälla vilken kattras som helst, kanske någon tänker. Fast så är det inte. En Cornish Rex är en mycket socialt begåvad katt, om vi ska försöka lägga in mänskliga värderingar och jämförelser. Den uppskattar en stunds ögonkontakt, då massor av information utbyts mellan katt och matte.

Cornish Rex kan du också prata med och få långa svar av. Den sover gärna under samma täcke som du, även med sina nyfödda kattungar om den får. Katten är godmodig och tålig, avskyr (förstås) att bli tvingad, men har mycket lätt för att lära sig saker. En liten hona på tre månader, lärde nyligen två av mina gamla honor att öppna dörrar. Det har de tidigare aldrig brytt sig om, vilket jag har uppskattat.

Rex är sedan generationer tillbaka en innekatt, vilket inte är detsamma som att den ogillar utevistelse. Med koppel och sele på , utforskar en del Cornish Rex gärna världen där ute. Ett gott alternativ är inhägnad kattgård, som tyvärr inte alla kan ha, då många kattägare bor i hyreshus. En balkong med nät runt om är perfekt för värmeälskande rexar när vårsolen börjar titta fram. Så det finns många bra sätt att låta din Rex få sol och luft. Men vänta gärna till den varma årstiden..

Om du är borta mycket och funderar på att låta en Cornish Rex förgylla ditt liv och hem, ta istället två . De har gott sällskap av varandra och du slipper dåligt samvete för att katten är alldeles ensam när du är borta. Och när du är hemma har du ju två glada hjälpare som dyrkar dig. När du en gång förlorat ditt hjärta till Cornish Rex är risken stor för att det blir livslång kärlek.

Beskrivningen kommer från Rex Uniteds hemsida

Relaterade länkar

Av: LeffeD

Datum för publicering

  • 2006-11-28