2006-11-28 18:57 #0 av: Leffe

Egyptiska maun har sitt ursprung ända tillbaka till antikens Egypten. Egyptierna var ju en av de första som gjorde den afrikanska vildkatten Felis lybica ocreata till en tamkatt.

 Fläckiga katter av egyptisk typ och ursprung föddes upp i Europa före andra världskriget, men när kriget slutade fanns väldigt få kvar. På 1950 talet räddades rasen från att i det närmaste utrotas av en rysk prinsessa, Nathalie Troubetskoy. Hon emigrerade till USA från Italien och tog med sig ett par katter av italienskt och mellaneuropeiskt ursprung. Rasen utvecklades sedan i USA, genom att hon importerade fler fläckiga katter, av egyptisk typ, från Indien och Egypten. Den egyptiska maun betraktas som en naturlig ras och korsningar med andra raser har aldrig tillåtits.
Maun är godkänd av de flesta kattorganisationer. Den största, när det gäller mau, är Cat Fanciers´Association. CFA registrerar bara ca 500 kattungar per år, runt om i världen, så maun är fortfarande en sällsynt ras.

 


Personlighet
Maun är en intelligent katt som snabbt lär sig var mat och leksaker förvaras. Den är mycket pigg och lekfull, och har ett rykte om sig att ha bland de snabbaste reflexerna i kattvärlden. De är mycket förtjusta i kattleksaker och många lär sig att apportera. När de väl fått tänderna i en leksak, morrar de och vägrar att släppa den. Maun är en mycket social katt, som i allmänhet går bra ihop med andra katter. Den älskar sin ägare och trivs ofta bra i knät. Vissa maun kan dock vara skygga, när det gäller främlingar, och de kan vara både envisa och vrånga.

Utseende
Maun är en medelstor elegant katt av moderat orientaltyp, som är slående lik de antika egyptiska kattstatyerna. Rasen karaktäriseras av den fläckiga pälsen och dess unika "bekymrade" uppsyn. Ett uttryck som kommer sig av stora krusbärsgröna ögon, en rak ögonbrynslinje och jämntjock rak nos. Ett ovanligt drag hos maun är den lösa skinnlapp som sträcker sig från flanken till knät. Fläckarna kan vara allt ifrån små och runda till stora oregelbundet formade .
Alla former är lika bra, så länge som prickarna är rena och inte går ihop i ränder. Alla maun måste ha ett "M" i pannan, mascaralinjer från ögat och åtminstone ett brutet halsband. Maun finns i tre färger brons, silver och smoke. Svart och blått förekommer också, men de är inte godkända utställningsfärger.

Likheter med andra fläckiga katter
Maun är den enda naturligt fläckiga kattrasen. Den skall vara betydligt mindre och elegantare än ocicaten. En tydlig skillnad syns framför allt i "ansiktsuttrycket" Ocicaten har helt andra ögon, nos och morrhårskuddar
Många maun finns i stamtavlorna till bengalen. Skillnaden är dock stor mellan en bra bengal och en mau. Bengalen är kraftigare och muskulösare, har betydligt mindre öron, stort nosläder, bred nos och mjukare päls med guldglitter.

 

Av: LeffeD

Datum för publicering

  • 2006-11-28