Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

Akut: Katter i nöd Artikelarkiv Huskatter omplacering Information Katthem o.dyl. Kattklubbar Kattpensionat Mat och sand Minnesplatser Om sajten Ras: Abessinier Ras: American Curl Ras: Balines Ras: Bengal Ras: Bombay Ras: Brittiskt Korthår Ras: Burma Ras: Burmilla Ras: Cornish Rex Ras: Cymric Ras: Devon Rex Ras: Don Sphynx Ras: Egyptisk Mau Ras: Europé Ras: Exotic Ras: German Rex Ras: Helig Birma Ras: Korat Ras: La Perm Ras: Maine Coon Ras: Manx Ras: Nebelung Ras: Norsk Skogkatt Ras: Ocicat Ras: Oriental Korthår Ras: Oriental Långhår Ras: Perser Ras: Peterbald Ras: Pixie-Bob Ras: Ragdoll Ras: Russian Blue Ras: Selkirk Rex Ras: Siames Ras: Sibirisk Katt Ras: Singapura Ras: Sokoke Ras: Somali Ras: Sphynx Ras: Turkisk Angora Ras: Turkisk Van Tillbehör och leksaker Veterinärer mm i Södermanland Veterinärer mm i Uppland Veterinärer mm i Västmanland Veterinärer mm på Gotland Zoo-handel mm i Södermanland Zoo-handel mm i Uppland Zoo-handel mm i Västmanland Zoo-handel mm på Gotland Zoo-handel på webben mm Övrigt
Kattraser

Singapura

2006-12-09 23:49 #0 av: Leffe

Singapura är det malaysiska ordet för Singapore. Kattrasen kommer ursprungligen från Singapores gator. Tommy och Hal Meadows (stamnamn Usaf, Traxs farfar kommer från dem) förde med sig de första katterna till USA.

Detta hände i början på 70-talet, när de återvände hem från Singapore. 1988 godkändes rasen i CFA. I Sverige är den godkänd inom Independent, men inte än i Sverak. Trax är än så länge den enda singapuran i Sverige.

Utseende

Vid första anblicken är det lätt, för ett ovant öga, att tro att man tittar på en abessinier med ny färg. Mönstret är nästan detsamma, men vid en närmare granskning, är det, förutom pälsen, bara de stora öronen som är lika. Allt annat är annorlunda. Den ljusbeiga pälsfärgen är unik och liknas av många vid den, som bergslejon har. Ögonen är stora och sitter långt isär. En mörk pigmentering från ögat längst med nosen, en "cheetah" linje, måste finnas. Även linjer på insidan av frambenen är ett måste. Katten är mindre än normalt och utvecklas långsamt. Först vid 15 till 24 månader är den fullvuxen. En hona väger då ca 2,5 kg och en hanne ca 3,5.

 


Personlighet

Singapuran har en fantastisk personlighet. Den älskar människor och har ett konstant behov av närhet. På nätterna sover de helst under täcket och på dagarna sitter de helst i ditt knä. Egentligen skulle de uppskatta att ligga i någon slags bärsele, så att de kunde vara med om allt som händer, samtidigt som de känner närhet med sin ägare. Men de är samtidigt pigga och orädda katter. De tycker om att sitta i knät, men vill också busa. Vill man ha en "kurrkudde" är inte singapuran rätt katt. De är alldeles för livliga. På något sätt lyckas de också oftast få som de vill. Det kan bero på, att de med sina stora ögon lyckas bra med att uttrycka " snälla, snälla jag kan väl få?" Många singapuror blir fruktansvärt bortskämda på grund av detta. De leker med det mesta, även med saker inte alltid uppskattas av ägaren. Pennor när du försöker skriva, datatangentbord mm. De växer inte heller ifrån sitt lekfulla humör.

 

Av: LeffeD

Datum för publicering

  • 2006-12-09
Anmäl
2010-07-28 20:12 #1 av: Tinarebecka

Jag undrar hur man får tag i en renrasig liten Sigaporehona med stamtavla från en seriös uppfödare? Finns den rasen i Sverige? Intresserad av att starta uppfödning. Har regisrerad kennel hos SKK och har fött upp toypudel framgångsrikt förut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.